Μiniatures Wargames

HG_Wells_playing_to_Little_Wars2

Τα παιχνίδια Στρατηγικής με μινιατούρες είναι ένα σύνθετο χόμπι που στηρίζεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η συλλογή και το βάψιμο των μοντέλων που χρησιμοποιεί ο κάθε παίκτης στα παιχνίδια του. Ο δεύτερος άξονας είναι η προσπάθεια της αναπαράστασης των συνθηκών που επικρατούν στο πεδίο της μάχης, με τη χρήση συγκεκριμένων κανόνων και τη βοήθεια κάποιων ζαριών. Οι παίκτες κατά την διάρκεια της σύγκρουσης καλούνται να κερδίσουν το πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου τους με τις κατάλληλες κινήσεις και τις σωστές αποφάσεις. Άλλοι παράγοντες, όπως η γεωγραφία του πεδίου της σύγκρουσης και η προσομοίωση της ψυχολογίας των στρατιωτών, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

Το 1913, δια χειρός του διάσημου συγγραφέα Η.G.Wells (κατά πολλούς πατέρα της επιστημονικής φαντασίας) κυκλοφορεί το “Little Wars”. Το έργο αυτό περιείχε κανόνες για την αναπαράσταση μαχών με ξύλινα και μολυβένια στρατιωτάκια. Με μία μορφή κοντινότερη στην σημερινή, βλέπουμε τα παιχνίδια στρατηγικής στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκδίδονται από τον Donald Featherstone μία πλειάδα βιβλίων με θέμα την διεξαγωγή συρράξεων, χρησιμοποιόντας μινιατούρες. Το έργο του Featherstone ξεπερνά συνολικά τα 40 βιβλία (Ιστορικά και Κανόνες), εκ των οποίων πιο γνωστά τα: Wargames & Advanced Wargames, Solo Wargaming, Wargame Campaigns, Battles with Model Tanks και Skirmish Wargaming.

Τα παιχνίδια Στρατηγικής χωρίζονται σε τέσσερις θεματικές κατηγορίες. Πρώτη κατηγορία είναι τα Ιστορικά παιχνίδια, που επιδιώκουν την ακριβή προσομοίωση αληθινών μαχών (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα) και δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο με τον οποίο συγκρούστηκαν οι δύο παρατάξεις. Δεύτερη κατηγορία είναι τα Υποθετικά παιχνίδια που ασχολούνται με μάχες που δεν έχουν συμβεί αλλά οι στρατιές των παικτών έχουν ιστορική συνέπεια. Τρίτη κατηγορία είναι τα φανταστικά παιχνίδια που εμπεριέχουν πληθώρα από μυθικά στοιχεία (όπως μάγους και τέρατα), επηρεασμένα από την λογοτεχνία του φανταστικού. Τέλος, υπάρχουν και τα παιχνίδια Επιστημονικής φαντασίας, που είναι καθαρά προϊόντα μυθοπλασίας και δεν περιορίζονται στον πλανήτη Γη ή την υπάρχουσα τεχνολογία.

Ανάλογα το μέγεθος των δυνάμεων που ελέγχει ο κάθε παίκτης, χωρίζουμε τα παιχνίδια αυτά σε διάφορες επιχειρησιακές κλίμακες. Πιο συνήθεις είναι οι εξής τρεις: Η Operational Scale (ο παίκτης διοικεί ολόκληρη την στρατιωτική επιχείρηση, έχοντας την προσοχή του σε περισσότερα από ένα μέτωπα). Η Tactical Scale (ο παίκτης διοικεί ένα μόνο μέτωπο) και τέλος η Skirmish Scale (ο παίκτης διοικεί μία μόνο μικρή ομάδα από στρατιώτες).

amazing_warhammer_fantasy_battle_table

Το ιστολόγιο αυτό ασχολείται με το Warhammer Fantasy, ένα παιχνίδι φαντασίας σε Tactical Scale. Οι παίκτες κατά την διάρκεια μίας σύρραξης ενεργοποιούνται εκ περιτροπής σε γύρους, εκτελώντας τις παρακάτω δράσεις. Πρώτα κινούν τα στρατεύματά τους, έπειτα επιχειρούν μαγικά ξόρκια, στη συνέχεια βάλλουν με τις πολεμικές μηχανές και τα εκηβόλα όπλα τους και τέλος μάχονται όλες τις συμπλοκές εκ του συστάδην. Ανάλογα τα στατιστικά κάθε μονάδας, ο παίκτης κερδίζει τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα.

Και οι δύο αντίπαλοι ξεκινούν την συμπλοκή με ισοδύναμες παρατάξεις, παρότι η σύνθεση των δύο στρατών μπορεί να διαφέρει κατά πολύ. Για παράδειγμα, ένας παίκτης μπορεί να έχει επιλέξει λίγους αλλά πολύ δυνατούς στρατιώτες (που επιτυγχάνουν εύκολα στα ζάρια), ή πολλούς και λιγότερο εκπαιδευμένους, (που ρίχνουν περισσότερα ζάρια, αλλά επιτυγχάνουν πιο δύσκολα). Οι επιλογές είναι ιδιαίτερα πλούσιες και περιλαμβάνουν ήρωες, τακτικό και άτακτο πεζικό, ιππικό, πολεμικές μηχανές, τροχήλατα άρματα, μυθικά τέρατα, τερατώδεις πολεμιστές, τερατώδη υποζύγια και ιπτάμενους επιδρομείς. Στο συγκεκριμένο σύστημα έχουν εκδοθεί πολλά βιβλία με διαφορετικές φυλές, η κάθε μία με τις δικές της δυνάμεις και αδυναμίες.

Εμπνευσμένα από την 5η έκδοση του Warhammer Fantasy, η ίδια εταιρία είχε κυκλοφορήσει και πολλά βιβλία για Ιστορικές και Υποθετικές μάχες. Πιο συγκεκριμένα, από το 1996 μέχρι το 2012, είχε εκδώσει τα : Warhammer Ancient Battles (δύο εκδόσεις), English Civil War, Legends of the High Seas, The Great War και Trafalgar. Επίσης, από το 1987 μέχρι σήμερα, η Games Workshop έχει γνωρίσει μεγάλη αναγνώριση με το Tactical Scale παιχνίδι επιστημονικής φαντασίας Warhammer 40.000. Ο θωρακισμένος πεζοναύτης του διαστήματος έχει γίνει και το σήμα κατατεθέν της εταιρίας.

Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε την προσπάθειά της ίδιας, να κυκλοφορήσει και παιχνίδια σε Operational Scale, (αν και στη πραγματικότητα η Tactical πλευρά τους υποσκέλιζε το Operational στοιχείο τους). Τα παιχνίδια αυτά ήταν: με Ιστορική και Υποθετική θεματολογία το Warmaster Ancient, με Φανταστική θεματολογία το Warmaster και με Επιστημονική Φαντασία, το Epic Armagedon. Ακόμη, είδαμε αξιόλογες προσπάθειες σε Skirmish scale, με το Necromunda και το Inquisitor (Επιστημονική Φαντασία), το Mordheim και το Lord of the Rings (Φανταστική θεματολογία) και τέλος το Legends of the Old West (Ιστορική θεματολογία).

Ως επίλογο να πω ότι τα παιχνίδια στρατηγικής με μινιατούρες εκπαιδεύουν την οξυδέρκεια και την χειροτεχνία και επιπλέον βοηθούν στην κοινωνικοποίηση και την επικοινωνία μεταξύ εκείνων που ασχολούνται με το χόμπι. Δεν προάγουν τον μιλιταρισμό ή την βία όπως κατά καιρούς έχω διαβάσει στο Internet. Προσωπικά είμαι ειρηνιστής, χορτοφάγος και κατά τις βίας σε οποιαδήποτε μορφή της, αλλά έχω την διάκριση να ξεχωρίζω την φαντασία από την πραγματικότητα. Όμοια με οποιοδήποτε άλλο ανταγωνιστικό παιχνίδι έχω παίξει από παιδί μέχρι σήμερα, διασκεδάζω την νοητική πρόκληση και την γνώση που μου προσφέρει.

Ισίδωρος

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s