ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΕΝΑ

20150308_131721b

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1981, έχοντας δύο μεγαλύτερα αδέλφια (έναν αδελφό και μία αδελφή) με διαφορά ηλικίας, 12 και 13 χρόνια αντίστοιχα. Ένα πλεονέκτημα του να έχεις μεγαλύτερα αδέλφια είναι ότι από νωρίς έρχεσαι σε επαφή με ερεθίσματα όπως Μουσική και Κόμικς, τα οποία κανονικά θα γνώριζες πολύ αργότερα. Ένα μειονέκτημα είναι ότι αν δεν έχει άλλα παιδιά της ηλικίας σου στη γειτονιά, μέχρι να πας σχολείο και να κοινωνικοποιηθείς, δένεσαι ιδιαίτερα με τα αντικείμενα που σου προσφέρουν διασκέδαση (δηλαδή τα παιχνίδια σου).

Από ψυχολογικής άποψης, είναι εύκολο να καταλάβω από τις εικόνες εκείνης της εποχής, πώς διαμορφώθηκε η μετέπειτα αισθητική μου. Αναμφισβήτητα, η δεκαετία του ’80 αγαπούσε την κουλτούρα του φανταστικού και τους Βody Βuilders (εδώ πρέπει να κάνω μνεία στο εκπληκτικό επιτραπέζιο Crossbows & Catapults και στην θαυμάσια φιλοτέχνηση της σειράς παιχνιδιών He-man & the Masters of the Universe). Θυμάμαι να χαζεύω για ώρες μπροστά στην βιβλιοθήκη του αδελφού μου τις λεπτομέρειες από τα εξώφυλλα του μεγάλου εικονογραφημένου Κόναν και την μαγεία που αισθάνθηκα όταν είδα πρώτη φορά σε βιτρίνα το κάστρο, τους δράκους και τα διαστημόπλοια των Κυρίαρχων του Σύμπαντος (Blackstar Toyline). Επίσης να σχολιάσω, ότι η πρώτη φορά που πήγα στο σινεμά (στην ηλικία των 6 ετών) δεν ήταν για να δω Disney αλλά το Predator.

gw-60249999139Το Φθινόπωρο του 1991, όταν στο σχολείο είχαμε ανακαλύψει τα Action Figures των G.I.Joe και νιώθαμε ότι η απεικόνιση τους ήταν ότι κοντινότερο είχαμε δει σε ζωντανή φιγούρα, πέφτει στα χέρια μου μέσω του αδελφού μου, ένα περιοδικό το οποίο είχε ξεμείνει σε κάποιο κεντρικό πρακτορείο διανομής τύπου. Το περιοδικό αυτό δεν ήταν άλλο από το White Dwarf Νο139 με κεντρικό θέμα το επιτραπέζιο Spacefleet. Περιείχε φωτογραφίες από τους καταλόγους των Orcs & Goblins (της Marauder Miniatures) και των Blood Angels (της Citadel). Επίσης έδινε έξτρα κανόνες για το Advanced Hero Quest που κυκλοφορούσε εκείνη την περίοδο στο εξωτερικό. Η εικόνα του οπισθόφυλλου αναπαριστούσε μία συμπλοκή μεταξύ Orcs και Skavens.Το τοπίο ήταν γεμάτο ρεαλιστικά κτήρια, θάμνους και φράκτες καθώς και πολλά δέντρα μοντελισμού. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Ένα πράγμα που μου κέντρισε επίσης το ενδιαφέρον, ήταν ότι στο περιοδικό έδειχνε πως ασχολούνταν και ενήλικες με το χόμπι (μάλιστα στις πρώτες σελίδες είχε την φωτογραφία ενός άντρα που είχε κερδίσει σε ένα διαγωνισμό μοντελισμού και το έπαθλο του ήταν ένα σπαθί με κυματιστή λεπίδα).

Λίγους μήνες μετά, έρχεται στην Ελλάδα το Hero Quest (από την El-Greco και την ΜΒ) έχοντας πλαστικές μινιατούρες κατασκευασμένες από την Citadel και έναν χρόνο αργότερα, από τον ίδιο συνεταιρισμό, κυκλοφορεί το επιτραπέζιο Σταυροφορία στο Διάστημα, εμπνευσμένο από την μυθολογία του Rogue Trader. Η οικονομική μου θέση δεν μου επέτρεψε να τα αγοράσω όταν κυκλοφόρησαν, αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (δεν θυμάμαι πόσο ακριβώς), αγόρασα το Hero Quest μέσω ενός συμμαθητή μου που το πουλούσε μεταχειρισμένο. Λίγο αργότερα απέκτησα και την Σταυροφορία στο Διάστημα. Την περίοδο που ακολούθησε, κυκλοφόρησαν και άλλα επιτραπέζια παιχνίδια φαντασίας, όπως το Dragon Game System (Dark World) από την ΑS και ο Θρύλος του Ζαγκόρ από την Parker Βrothers. Κανένας όμως τίτλος δεν έφθασε την εμπορική επιτυχία των παιχνιδιών της ΜΒ και της Games Workshop.

Μπαίνοντας στην εφηβεία, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μου μετατοπίστηκε στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Το 1996 απέκτησα τον πρώτο μου υπολογιστή (μία Amiga 1200) και γνώρισα τίτλους όπως το Agony, το Shadow of the Beast και το Dragonheart, τα οποία έβαλαν επίσης το λιθαράκι τους στην ανοικοδόμηση της φαντασίας μου. Το ενδιαφέρον μου για ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν κράτησε πολλά χρόνια. Μελετώντας όμως ένα περιοδικό σχετικό με αυτά (το Pixel), ανακάλυψα στις τελευταίες του σελίδες τα P&P Rpgs. To Dungeons & Dragons μου ήταν είδη γνωστό από διαφημίσεις σε ξενόγλωσσα υπερηρωικά κόμικς, αλλά δεν με είχε εντυπωσιάσει ποτέ εξαιτίας της απουσίας του στοιχείου της μινιατούρας. Όταν κατάλαβα ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν είναι ένα απλό επιτραπέζιο αλλά μία συνεχώς εξελισσόμενη ιστορία (δίχως περιορισμούς και όρια), εντυπωσιάστηκα και αποφάσισα ότι ήθελα να ασχοληθώ μαζί του.

Το 1997 βρίσκω τον πρώτο μου DM και με μία μεγάλη ομάδα, ξεκινάμε την εξερεύνηση των Forgotten Realms, του Ravenloft και του Planescape. Αργότερα το D&D πέρασε την σκυτάλη του στο World of Darkness και το εκπληκτικό Mage the Ascension & Vampire the Masquerade ενώ λίγα χρόνια αργότερα επέστρεψα ξανά στις ρίζες, παίζοντας Mystara (διασκευασμένη από τον Αφηγητή στη 3.5 ed) και αργότερα Eberron με κανόνες του Pathfinder. Σε όλο το μεσοδιάστημα, διάβασα αμέτρητα βιβλία και νουβέλες, είτε από Rpgs, είτε από τους πατέρες της fantasy λογοτεχνίας. Μέσα μου είχα πάντα ένα ζωντανό ενδιαφέρον για το Warhammer και παρακολουθούσα με ενδιαφέρον τα μοντέλα που κυκλοφορούσε η Games Workshop. Η αλήθεια είναι ότι έμπαινα συχνά στον πειρασμό να ξεκινήσω την συλλογή ενός στρατού. Αφενός όμως έβρισκα το χρηματικό κόστος πολύ υψηλό (ένα κουτί 10 μεταλλικών μοντέλων έκανε 10.000 δραχμές) και επίσης εκείνα τα χρόνια, ασχολούμουν πολλές ώρες με τον αθλητισμό χωρίς να έχω στην πραγματικότητα χρόνο για νέο χόμπι. Αγόραζα όμως μεμονωμένα ήρωες και τέρατα που μου άρεσαν, επειδή είχα (και έχω) αδυναμία στο κομμάτι του μοντελισμού.

Όταν το 2004 το Internet είχε γίνει κομμάτι της ζωή μας, είδα πως με λίγο ψάξιμο έβρισκες σε πολύ προσιτές τιμές μινιατούρες της citadel από δεύτερο χέρι και μπορούσες να ξεκινήσεις εύκολα μία συλλογή. Ταυτόχρονα, συνέπεσε ένα reunion παλιών συμμαθητών και φίλων που μοιραζόμασταν τα ίδια ενδιαφέροντα και αποφασίσαμε ο καθένας από εμάς να αγοράσει έναν στρατό Warhammer Fantasy για να παίζουμε παρέα. Η Games Workshop είχε φθάσει τα σκαλίσματα και την ποιότητα των μοντέλων της στα υψηλότερα επίπεδα που είχε επιδείξει μέχρι τότε (κυρίως διορθώνοντας το Heroic Scale με τις άτσαλες αναλογίες χεριών και το φάρδος της πλάτης των μοντέλων) και όλοι οι στρατοί φάνταζαν δελεαστικοί στα μάτια μου. Τα πρώτα μοντέλα που αγόρασα ήταν Dwarves. Σχεδόν αμέσως προστέθηκαν στην συλλογή Orcs & Goblins, ακολούθησαν Bretonnians, Empire, Chaos Dwarves και Dogs of War. Σύντομα είχα στα ράφια μου πάνω από τους μισούς διαθέσιμους στρατούς της 7ης έκδοσης και ήθελα να αποκτήσω και τους υπόλοιπους.

Με το μικρόβιο του συλλέκτη στο αίμα μου από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου (έχω σχεδόν όλες τις ελληνικές εκδόσεις των υπερωικών -και όχι μόνο- κόμικς από την ημερομηνία γέννησής μου και μετά) δεν μου πήρε πολύ χρόνο να αποφασίσω ότι θέλω να επιχειρήσω αυτόν τον άθλο. Είχα συγκεντρώσει τα μοντέλα που χρειαζόμουν για να φτιάξω λίστες από όλα τα Army Books και άρχισα να ψάχνω όλες τις διαφορετικές φιγούρες που μου έλειπαν. Ύστερα άρχισα να ασχολούμαι και με τις μινιατούρες που ξεχώριζαν αισθητικά από τις παλιότερες εκδόσεις και στο τέλος, ενδιαφέρθηκα για τα μοντέλα του Mordheim και του Warhammer Quest. Με το 40Κ έχω καλές σχέσεις αλλά όχι την ίδια ψύχωση. Έχω συλλέξει έναν στρατό κλίμακας Apocalypse από Astra Militarum (Imperial Guard) και λίγες διάσπαρτες φιγούρες περιορισμένης έκδοσης. Αυτή την περίοδο παίζουμε επίσης τακτικά με τα ανίψια μου Space Hulk. Για να φτιάξω αυτή την συλλογή, έχω κάνει ομολογουμένως πολλές θυσίες και μέχρι σήμερα συνεχίζω να την ενημερώνω με όλες τις νέες κυκλοφορίες της Citadel. Παρότι επίσημα έχω αποφασίσει να κλείσω αυτόν τον μεγάλο κύκλο με το End of Times, ελπίζω να είμαι σε θέση και στο απώτερο μέλλον να προσθέτω ό,τι κρίνω αξιόλογο.

Αυτή είναι η ιστορία μου ως Gamer και συλλέκτης και ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας γιατί είναι ένα ιδιαίτερα αγαπημένο μου κομμάτι. Έχω κι άλλες ιστορίες για μένα να σας πω, αλλά προς το παρόν λέω να μείνω στις 10.000 καταχωρήσεις που υπολογίζω ότι χρειάζονται για να ολοκληρώσω αυτό το ιστολόγιο…

Ισίδωρος.

Heroes

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s