ΤI ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ;

WarhammerWorld, Nottingham UK

WarhammerWorld, Nottingham UK

Το να είσαι συλλέκτης σημαίνει ότι αγαπάς τόσο την αισθητική ενός πράγματος ώστε έχεις αφιερώσει ενέργεια και χρόνο για να συγκεντρώσεις τα ομοειδή με αυτό αντικειμένα. Κάποιοι συλλέκτες προχωράμε την έννοια της συλλογής λίγο παραπέρα. Αναλαμβάνουμε τον ρόλο του θεματοφύλακα και του χρονικογράφου πάνω στο αντικειμένο με το οποίο έχουμε καταπιαστεί. Σε αυτό το στάδιο αρχίζουμε να προσέχουμε πράγματα που δεν μας απασχολούσαν στο παρελθόν (όπως η συσκευασία με την οποία κυκλοφόρησε αρχικά το προϊόν ή τις λεπτομέρειες που ξεχωρίζουν το αυθεντικό από το αντίγραφο). Παρότι δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος άλλος όρος για να περιγράψει την κατηγορία στην οποία αναφέρομαι (εκτός ίσως από εκκεντρικός ή ψυχοπαθής), εγώ χρησιμοποιώ τον όρο “Εκθεσιακός Συλλέκτης”. Οφείλουμε να τον διαχωρίσουμε από τον απλό συλλέκτη γιατί αλλάζει τα κριτήρια της συλλογής του. Ένας συμβατικός συλλέκτης θέλει το αντικείμενο ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιήσει όπως τον ευχαριστεί (π.χ θα τροποποιήσει μία μινιατούρα για να της δώσει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα). Ο εκθεσιακός συλλέκτης, (ακόμα και αν βάψει ή χρησιμοποιήσει στα παιχνίδια του το μοντέλο) θα το κρατήσει όσο το δυνατόν αναλλοίωτο και με ευδιάκριτα τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά του, ως δείγμα της αυθεντικής κυκλοφορίας του.

Επειδή συχνά με ρωτούν με ποια κριτήρια κοστολογώ μία μινιατούρα, απαντώ ότι κοιτάζω τα εξής:

I) Αν έχει αλλαγμένα μέρη ή της λείπουν κομμάτια (όπως όπλα, ασπίδες κλπ),

II) Αν έχει δεχθεί επεξεργασία στο παρελθόν ή έχει ζημιές σε λεπτομέρειες (π.χ καθαρίζοντας άτεχνα τα γρέζια στο σώμα του μοντέλου).

III) Αν έχει διακριτικά αυθεντικότητας, όπως τα χαράγματα της εργοστασιακής μήτρας ή την αυθεντική συσκευασία της.

IV) Αν πρόκειται για μοντέλο περιορισμένου αριθμού έκδοσης ή με σχετικά βραχύ διάστημα παραγωγής.

V) Αν έχει φιλοτεχνηθεί και σε τι επίπεδο (το βάψιμο για να προσδώσει αξία, πρέπει να είναι βάψιμο βιτρίνας ή διαγωνισμου).

Φυσικά υπάρχει και η υποκειμενική αξία, που ενώ δεν ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες, διαμορφώνει με βάση την προσφορά και την ζήτηση την αξία του μοντέλου.

Ισίδωρος

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s