Games Workshop

Gamesws1

 

Η Games Workshop είναι μία Αγγλική εταιρία, που προωθεί παιχνίδια στρατηγικής και φαντασίας, με χαρακτηριστικό γνώρισμα τις μινιατούρες που κατασκευάζει η ίδια για αυτά. Κύρια προϊόντα της σήμερα, είναι το Warhammer Fantasy, το Warhammer 40K και τα Lord of the Rings / Hobbit Strategy Battle Game.

Παρότι η Ιστορία της εταιρίας ξεκινάει το 1975 ως κατασκευάστρια ξύλινων ταμπλό για παιχνίδια όπως Τάβλι, Ντάμα και Γκό, το δικό μας ενδιαφέρον ξεκινά τέσσερα χρόνια μετά (το 1979), όταν έχοντας την προσοχή της στραμμένη στα παιχνίδια ρόλων της αμερικάνικης αγοράς (P&P RPGs) ιδρύει την Citadel Miniatures σαν θυγατρική της εταιρία. Μέσω της Citadel κατασκευάζει μινιατούρες για το Dungeon & Dragons και μία γκάμα από ιστορικές μινιατούρες για διάφορα άλλα Wargames. Οι πελάτες της μπορούσαν να παραγγείλουν ταχυδρομικώς τα μοντέλα που έβλεπαν στους καταλόγους του περιοδικού White Dwarf, το οποίο κυκλοφορεί από το 1977 μέχρι και σήμερα, αδιάκοπα από την Games Workshop.

Μεταξύ 1979 και 1984, η Citadel, κάνει συμφωνία με την αμερικάνικη Ral Partha για να προωθήσει η μία τα προϊόντα της άλλης, (δηλαδή η Ral Partha τα μοντέλα της Citadel στην Αμερική και η Citadel τα μοντέλα της Ral Partha στο Ηνωμένο Βασίλειο). Μέχρι το 1993 συνεργάζεται με ακόμα τρεις μικρότερες εταιρίες που σταδιακά απορροφά. Ποιο συγκεκριμένα βλέπουμε μοντέλα των Chronicle Miniatures, Iron Claw Miniatures & Marauder Miniatures να επανακυκλοφορούν αργότερα υπό το λογότυπο της Citadel.

Σήμερα, η Games Workshop, τιμώντας την παράδοση των θυγατρικών εταιριών, συνεργάζεται με την Forge World που παράγει βελτιωτικά κομμάτια για τα υπάρχοντα μοντέλα της, καθώς και έναν αριθμό από εξολοκλήρου δικά της σκαλίσματα, (υψηλής λεπτομέρειας, σε ρητίνη). Υπάρχει φυσικά και η Black Library που είναι υπεύθυνη για τις διάφορες νουβέλες που επεκτείνουν τον Μύθο του Warhammer και από την οποία είδαμε μεταξύ 2005 – 2009 και την δεύτερη έκδοση του Warhammer Fantasy Role Playing.

Στα πρώτα της βήματα, η Games Workshop εκτός από τα δημοφιλή παιχνίδια της εποχής που υποστήριξε με διάφορους τρόπους (Dungeon & Dragons, Runequest, Traveller κα), εξέδωσε και πολλές σειρές από μινιατούρες για διάφορους άλλους τίτλους της Pulp κουλτούρας. Από την λογοτεχνία του φανταστικού είδαμε τον Έλρικ του Μελιμπονε για το Eternal Champion καθώς και ήρωες της Μέσης Γής για το Middle Earth (Lord of The Rings). Από τις τηλεοπτικές εκπομπές της εποχής, είδαμε τον Doctor Who και το Star Trek, ενώ από τα βρετανικά comics της 2000ΑD, τον Judge Dread και την ομήγυρη των Παρανόμων της Mega City.

Η Games Workshop έγινε γνωστή επίσης και μέσα από μία μεγάλη γκάμα ανεξάρτητων παιχνιδιών που σημείωσαν τεράστια επιτυχία το μεσοδιάστημα της δεκαετίας του 80. Ποιο ενδεικτικά είναι τα επιτραπέζια: Talisman, Fury of Dracula, Curse of the Mummy’s Tomb, Dark Future, Warrior Knights και DungeonQuest. (Πολλά από αυτά έχουν επανεκδοθεί από την Fantasy Flights μετά το 2008, που απέκτησε τα δικαιώματα).

Οι περισσότεροι από εμάς, όταν αναφερόμαστε στα επιτραπέζια παιχνίδια της Games Workshop, σκεφτόμαστε φυσικά όλα εκείνα που σχετίζονται (με τον έναν ή τον άλλο τρόπο) με το Warhammer/LotR. Τα πιο γνωστά από αυτά, είναι τα: Horus Heresy, Adeptus Titanicus, Epic, Gorkamorka, Spacefleet, Gothic, Advanced Space Crusade, Spacehulk (από το σύμπαν του Warhammer 40.000), τα Blood Bowl, Man’oWar, Advanced Hero Quest, Warhammer Quest, Dreadfleet (από το σύμπαν του Warhammer Fantasy), και το Batlle of the Five Armies (από το LotR / Hobbit).

Οι μινιατούρες της Games Workshop, για πολλά χρόνια ήταν αποκλειστικά μεταλλικά μοντέλα, που η χύτευση τους γίνονταν από Κράμα Κασσίτερου (White Metal). Το 1987 η εταιρία ξεκινά την προσπάθεια να παράγει και πλαστικές μινιατούρες από ένα ποιο ανθεκτικό πλαστικό για παιχνίδια, το οποίο ονόμασε «Psychostyrene» ή «Drastik Plastik». Μετά το 1997 αρχίζει την σταδιακή ανάπτυξη πολλών σειρών από πλαστικά μοντέλα, και το 2011 αποσύρει όλες τις εναπομείνασες μεταλλικές φιγούρες για να της επανακυκλοφορήσει φτιαγμένες από ένα μείγμα ρητίνης και πλαστικού, το οποίο βαπτίζει Finecast. Ατυχώς για την ετοιμολογία του ονόματος, το υλικό αυτό παρουσίασε (ειδικά στις πρώτες παρτίδες που βγήκαν στο εμπόριο) πολλά προβλήματα κατά την χύτευση του. Οι φυσαλίδες του αέρα που εγκλωβίζονταν μέσα στο καλούπι, άφηναν στο τελικό προϊόν πάρα πολλά “κενά” και “τρύπες” που έπρεπε να καλύψει όποιος αναλάμβανε να συναρμολογήσει την μινιατούρα με εποξικό στόκο (Green Stuff). Σήμερα, παρότι υπάρχουν βελτιωμένα προϊόντα Finecast στο site παραγγελιών της Games Workshop, το ενδιαφέρον της έχει μετατοπιστεί εξ ολοκλήρου στην παραγωγή πλαστικών μοντέλων τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα συναρμολόγησης πολλών διαφορετικών χαρακτήρων ή πλασμάτων, με τα διαθέσιμα κομμάτια κάθε μεμονωμένου κουτιού.

Κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει “κακή διαφήμιση”.  Αν αυτό ισχύει, η Games Workshop έχει διαφημιστεί δωρεάν από πολλούς οπαδούς της τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών των προϊόντων της. Η ίδια υποστηρίζει ότι στο κόστος κάθε κιτ, συνυπολογίζει και το κόστος συντήρησης του δικτύου καταστημάτων της, όπου μπορεί κάποιος αρχάριος να μάθει δωρεάν τις τεχνικές μοντελισμού και να έρθει σε επαφή με άλλους χομπίστες για να παίξουν στο χώρο. Αυτό βέβαια δεν πείθει όσους δεν αφορά η πιο πάνω παροχή ή εκείνους που έχουν ακριβώς τα ίδια πλεονεκτήματα ψωνίζοντας από ανεξάρτητους διανομείς.Ταυτόχρονα όμως, εξαιτίας των αυστηρών πολιτικών της Games Workshop για την μεταπώληση των προϊόντων της εντός συγκεκριμένων συνόρων από τους ανεξάρτητους διανομείς, αλλά και της μικρής γκάμας μοντέλων που τους επιτρέπει να έχουν στα ράφια τους, όλο και περισσότεροι σταματούν να συνεργάζονται μαζί της (δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό των προϊόντων που χρειάζεται ένας παίκτης για να παίξει, μπορεί να το προμηθευτεί μόνο μέσα από την κεντρική ιστοσελίδα της εταιρίας). Τέλος, πολλοί είναι και οι δυσαρεστημένοι παίκτες με την ανισορροπία ορισμένων κανόνων, οι οποίοι τοποθετούνται πιθανώς εσκεμμένα από την εταιρία για να προωθήσει τις πωλήσεις της σε συγκεκριμένα μοντέλα.

Αντί επιλόγου, η Games Workshop είναι η μακροβιότερη εταιρία παραγωγής μοντέλων για παιχνίδια στρατηγικής και φαντασίας και αδιαμφισβήτητα οι μινιατούρες που έχει κυκλοφορήσει αυτά τα χρόνια, έχουν γίνει αντικείμενο λατρείας για πολλούς συλλέκτες.Κλείνω αυτό το κείμενο, παραθέτοντας την ελπίδα μου να διασκεδάζουμε όλοι μας μέσα από την μαγεία των παιχνιδιών, για πολλά, πολλά χρόνια ακόμα.

Ισίδωρος.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s